Apuvälineet ovat osa lukemisen edistämistyötä

Vasemmalla kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, oikealla kirjastonhoitaja Elise Kajander. Henkilöt hymyilevät ja katsovat kameraan.

Oululaiset kirjastonhoitajat Elise Kajander ja Jaana Märsynaho ovat oppimisen ja keskittymisen apuvälineiden käytön konkareita. He tuntevat välineitä ja levittävät niistä tietoa työssään – myös kokoamalla lainattavia apuvälinekasseja. Erilaisten oppijoiden liiton MyDyslexia-verkkokauppa on heille tärkeä välineiden ostopaikka.

Lasten ja nuorten erityisryhmien palveleminen on oululaisen kirjastonhoitajan Elise Kajanderin työnkuvassa erityistehtävänä. Näihin ryhmiin kuuluvat myös oppimisvaikeuksia kokevat lapset ja nuoret. Kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho taas työskentelee Oulussa oppimisen vaikeuksia kokevien aikuisten kanssa Ahaa! – Kirjasto aikuisten lukutaidon tukena -hankkeessa. Siinä ovat mukana myös Raahen kaupunginkirjasto, Erilaisten oppijoiden liitto, Pohjoisen moninaiset oppijat sekä Raahen Psyyke.

Sekä Elise että Jaana kuuluvat Oulun kaupunginkirjaston lukemisen edistämisen tiimiin. Kumpikin on tutustunut oppimisen ja keskittymisen apuvälineisiin myös henkilökohtaisesta kiinnostuksestaan: Elise lastensa kautta ja Jaana cp-vammansa vuoksi.

Uudet apuvälinekassit ovat hittiainesta

Työssään erityisryhmien kanssa Elise ja Jaana tukevat lukemista monin eri tavoin. Elise on koonnut kirjastoon lapsille ja nuorille Selkis-hyllyjä, jotka sisältävät helppolukuisia ja selkokirjoja ja tukevat lukuharrastusta. Lisäksi hän on koonnut alle kouluikäisille ja pienille koululaisille moniaistisia Selkis-kasseja.  Niitä voi lainata, ja ne sisältävät kirjojen lisäksi äänikirjoja, elokuvia, pelejä ja pehmoeläimiä, joiden avulla lukukokemusta ja tarinan ymmärtämistä voi tukea.

”Juuri nyt kokoamme Oulun kaupunginkirjastossa ensimmäistä lasten ja nuorten oppimisen apuvälinekassia. Se sisältää rauhoittavan painokissapehmon, hypisteltävän tanglen, kynätukia, tiimalasin ja lukukalvoja. Kassin voi lainata kotiin tai kouluun, ja sen avulla pääsee kokeilemaan matalalla kynnyksellä, mistä apuvälineestä voi olla arjessa hyötyä”, Elise kertoo.

Apuvälinekassit tulevat lainattaviksi vuoden 2025 puolella. ”Ne tulevat olemaan hitti!” Elise uskoo.

Apuvälineet ovat hyviä keskustelun virittäjiä

Jaana Märsynaho esittelee työssään aikuisten ryhmille usein oppimisen ja keskittymisen apuvälineitä. Esimerkiksi messu- ja koulutustapahtumien ständeillä ne ovat hyvä houkutin.

”Ihmiset kiinnostuvat kyselemään, mitä nämä erikoisen näköiset härpäkkeet ovat. Niiden ansiosta juttu lähtee usein syvenemään ja pääsemme keskustelemaan perusteellisemmin esimerkiksi oppimisen vaikeuksista ja oppimisen tuesta”, Jaana kertoo.

Hän on koonnut sekä Raaheen että Ouluun lainattavat aikuisten apuvälinekassit. Ne sisältävät osin samoja tuotteita kuin lasten kassit sekä lisäksi esimerkiksi vastamelukuulokkeet ja tasapainotyynyn. Näitäkin kasseja voi lainata vuoden 2025 alkupuolelta lähtien.

Apuvälinetiedon levittäminen edistää lukemista

Elise ja Jaana eivät pidä itseään apuvälineasioissa edelläkävijöinä vaan korostavat, että jotkin kirjastot ovat olleet niissä aktiivisia jo ennen Oulun kokeiluja.

”Kun kokosin aikuisten apuvälinekassia, kysyin Turun kaupunginkirjastosta kokemuksia. Siellä kasseja on tehty jo aiemmin, ja oli hienoa, että he jakoivat niistä kokemuksiaan”, Jaana kertoo.

Työnantajalta on heidän mukaansa selkeä arvovalinta, että apuvälineasiatkin sisältyvät kirjastonhoitajien toimenkuvaan.

”Lukemisen edistäminen on työtämme. Näemme joka päivä, millaisissa ongelmissa lukeminen tällä hetkellä on ja mihin esteisiin löytyy tukea apuvälineistä. Varmasti koko kirjastokenttä jakaa tämän huolen ja yrittää kaikin keinoin kannustaa kaikenikäisiä lukemiseen. Apuvälineiden tutuksi tekeminen on osa tätä työtä”, Elise sanoo.

Lukuliuskat menivät kuin kuumille kiville

Kirjaston valikoimaan kuuluvat lukukalvot ovat tulleet Jaanalle työn kautta tutuiksi, ja hän itse on ihastunut erityisesti tangleen ja käyttää omaansa jatkuvasti. Myös Elise on nähnyt hypisteltävien apuvälineiden merkityksen samoin kuin sen, miten hienosti painopehmot rauhoittavat lapsia.

Jos Elise nyt saisi kohentaa kirjaston apuvälinetarjontaa, hän tilaisi valikoimiin vastamelukuulokkeet ja tarjoaisi lainaan vaikka jopa kymmentä apuvälinekassia. Myös Jaanan toiveissa on mahdollisuus tehdä aikuisille enemmänkin apuvälinekasseja.

”Jos rahaa olisi, ostaisin tangleja niin paljon, että voisin jakaa niitä asiakkaille. Lukuliuskoja olenkin jonkin verran jakanut eri tapahtumissa. Viimeksi ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kohtaamiskahveilla MyDyslexiasta tilatut lukuliuskat menivät kuin kuumille kiville”, Jaana kertoo.

Tuotteiden tilaaminen MyDyslexia-verkkokaupasta on kirjastonhoitajille sikäli helppoa, että he surfailevat itse nettikaupassa ja valitsevat sieltä tilattavat tuotteet. Ne on helppo löytää havainnollisten kuvien ja tietojen ansiosta. Varsinainen tilaaminen hoidetaan keskitetysti kaupungin hankintapalvelujen kautta. Sen jälkeen toimitus on sujunut nopeasti ja välineet ovat löytäneet oikeat osoitteet.


Kuvassa vasemmalla kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, oikealla kirjastonhoitaja Elise Kajander.

Tutustu MyDyslexia-verkkokaupan valikoimiin täällä.
Lue lisää AHAA – kirjasto aikuisten lukutaidon tukena -hankkeesta
täältä.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Podcast MyDyslexia

Lukivaikeuden karuus ja kauneus

Podcastissa puhutaan kaunistelematta lukivaikeudesta, selviytymisestä, haasteista ja myös onnistumisista. Eli oikeastaan elämästä.